Για Μένα

Η φωτογραφία μου
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην παλιά πόλη των Χανίων. Αποφοίτησα από το Α Λύκειο και στη συνέχεια ακολούθησα οικονομικές και παιδαγωγικές σπουδές. Στο μεταπτυχιακό δίπλωμα μελέτησα τις εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας - μάθησης και στη διδακτορική διατριβή το θέμα της δυσλεξίας. Εργάζομαι ως εκπαιδευτικός και έχω διδάξει σε διάφορα σχολεία της πόλης μας τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμμετέχοντας σε αρκετά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα.

16/10/10

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Στις πλατείες και τα σοκάκια της παλιάς Ξάνθης, θα αναβιώσουν και φέτος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι γιορτές της Παλιάς Πόλης. Οι γιορτές κρατούν καλά είκοσι ολόκληρα χρόνια, με μουσικές, θεατρικές, εικαστικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές, γαστριμαργικές και αθλητικές δραστηριότητες, με γνωστούς καλλιτέχνες και με τη σύμπραξη του Δήμου και των τοπικών συλλόγων. Έτσι, η Ξάνθη τιμά την παλιά πόλη της, όπως της αξίζει και τα σοκάκια του παλιού οικισμού ζωντανεύουν και γεμίζουν με ρυθμούς, ευωδίες και πολιτισμό.
Την ίδια ώρα στα Χανιά, η παλιά μας πόλη ετοιμάζεται πυρετωδώς για άλλη μια καλοκαιρινή περίοδο να παραδοθεί άνευ όρων στα τραπεζοκαθίσματα, στα μπαρ και στην ηχορύπανση. Οι τυχαίες και χωρίς κανένα συνεκτικό ιστό εκδηλώσεις του πολιτιστικού Αυγούστου που διοργανώνει ο Δήμος μας στις σκουριασμένες σκαλωσιές του υποτιθέμενου θεάτρου της Ανατολικής τάφρου, πολύ απέχουν από το να αναδείξουν την ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική μας ταυτότητα.

Αντίθετα, οι γιορτές της Παλιάς Πόλης με τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο που γίνονται στην Ξάνθη, αν υιοθετηθούν και πλουτισθούν και με την δικιά μας φαντασία, θα είναι μια ιδανική ευκαιρία να επανακτήσουμε την παλιά μας πόλη και να αναδείξουμε την πραγματική ιστορία μας, την αρχιτεκτονική μας, τα εκκλησιαστικά μας μνημεία, τους ανθρώπους μας, τις μουσικές μας, τις γεύσεις μας, τις μυρωδιές μας.
Η παλιά μας πόλη κρύβει σε κάθε γωνιά της και μια σημαντική ιστορία, την ιστορία των κτιρίων και των ανθρώπων που συνέθεσαν το ψηφιδωτό αυτού του τόπου. Οι γιορτές της παλιάς μας πόλης θα μπορέσουν έτσι, να αναδείξουν και να προβάλουν το μοναδικό αυτό «παλίμψηστο» και να συμβάλουν στην αναγνώριση των προαιώνιων δεσμών του ανθρώπου με τον χώρο. Θα συμβάλουν όμως κυρίως, στο να γίνει συνείδηση από όλους μας της ευθύνης που φέρουμε για την προάσπιση αυτού του λίκνου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.


Αθανασάκης Αντώνης
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: