Για Μένα

Η φωτογραφία μου
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην παλιά πόλη των Χανίων. Αποφοίτησα από το Α Λύκειο και στη συνέχεια ακολούθησα οικονομικές και παιδαγωγικές σπουδές. Στο μεταπτυχιακό δίπλωμα μελέτησα τις εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας - μάθησης και στη διδακτορική διατριβή το θέμα της δυσλεξίας. Εργάζομαι ως εκπαιδευτικός και έχω διδάξει σε διάφορα σχολεία της πόλης μας τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμμετέχοντας σε αρκετά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα.

5/2/11

Η επαναφορά της πολιτικής στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άμεσα εξαρτημένος από τα κόμματα, διακατέχεται και αυτός από τις ίδιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες του πολιτικού μας συστήματος. Η λογική των κομμάτων που αντιμετώπιζαν την τοπική αυτοδιοίκηση ως προέκταση της πολιτικής τους εξουσίας μόνο αρνητικά αποτελέσματα επέφερε στις τοπικές κοινωνίες. Η νοοτροπία του χρίσματος από τα κόμματα, οδήγησε στην επικράτηση των κομματικά ισχυρών προσώπων, τα οποία εξαρτημένα από τους κομματικούς μηχανισμούς και διαποτισμένα με την παλαιοκομματική νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων, κατέστησαν στις περισσότερες των περιπτώσεων την τοπική αυτοδιοίκηση αναποτελεσματική για τις τοπικές κοινωνίες.
Σήμερα. μπροστά στην ανάγλυφη αποκάλυψη της τεράστιας ευθύνης του δικομματικού πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε την χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και που μας οδήγησε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, οι περισσότεροι υποψήφιοι Δήμαρχοι σπεύδουν να διαχωρίσουν την θέση τους από τα απαξιωμένα στη συνείδηση των πολιτών, κόμματα και να δηλώσουν υπερήφανα ότι είναι ανεξάρτητοι. Οι περισσότεροι βέβαια, είναι οι ίδιοι που στις παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις έδιναν πραγματική μάχη για να αποκτήσουν το πολυπόθητο χρίσμα.  Πρόκειται δηλαδή, για μια ανεξαρτησία ωφελιμιστικού κυρίως χαρακτήρα, με απεγνωσμένες συνήθως συγκολλήσεις ανθρώπων με διαφορετικό ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό. 
Άλλοι πάλι, αγνοώντας προκλητικά την πανθομολογούμενη χρεοκοπία του δικομματισμού και την ανυποληψία των πολιτικών εξουσίας από την κοινωνία, ευελπιστώντας φαίνεται ότι οι πολίτες μέχρι τον Νοέμβρη θα έχουν υποστεί λοβοτομή, θέτουν σε θέση μάχης Βουλευτές, οι οποίοι φαίνεται να βλέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση ως ιδανικό τόπο  για την ολοκλήρωση της πολιτικής τους καριέρας.
Όμως, ούτε η ωφελιμιστική λογική της ανεξάρτητης υποψηφιότητας για την προσωπική αξιοποίηση της αποστασιοποίησης των πολιτών από τα κόμματα, αποτελεί λύση για την αυτοδιοίκηση, ούτε και η συνεχιζόμενη κομματοκρατία μέσω των χρισμάτων. Αυτό που απαιτείται κατά την προσωπική μου γνώμη είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης των κομμάτων με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο επαναπροσδιορισμός αυτής της σχέσης δεν οδηγεί αναγκαστικά στο διαζύγιο των κομμάτων από την Αυτοδιοίκηση, αλλά στην καλλιέργεια μέσα στα κόμματα μιας πραγματικής αυτοδιοικητικής κουλτούρας, που θα παράγει και θα αναδεικνύει αυτοδιοικητικά στελέχη, ενώ παράλληλα θα στηρίζει πρωτοβουλίες με κοινωνικό έρεισμα που ενεργοποιούν του πολίτες και που φέρνουν στο προσκήνιο νέες δυνάμεις. Ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ, που δεν φαίνεται να μαθαίνει από τις αλλεπάλληλες λαθεμένες επιλογές του στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλη μας,  αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανανέωση των ιδεολογικών, πολιτικών και οργανωτικών λειτουργιών που υποτίθεται ότι επιδιώκει.
Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ιδιαίτερα ξεχωριστές και σημαντικές για τον τόπο μας. Τόσο, λόγω της νέας πραγματικότητας που φέρνει ο Καλλικράτης στις σχέσεις Κράτους – Τοπικής αυτοδιοίκησης – Κοινωνίας, (παρά τις σημαντικότατες αδυναμίες όπως ο εκλογικός νόμος, οικονομικοί πόροι, κ.λπ.), όσο όμως κυρίως λόγω των αβάστακτων συνεπειών της οικονομικής κρίσης στους πολίτες. Έτσι, σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία για το καλό των πολιτών, η υπέρβαση  των «απολίτικων» λογικών των δήθεν ανεξάρτητων σχημάτων, αλλά και των κομματικών περιχαρακώσεων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι κοντά στον πολίτη και μπορεί να αντλεί δύναμη από την ενεργητικότητά του, αλλά και να αποτελεί ταυτόχρονα την τόσο αναγκαία «ασπίδα» του στα επερχόμενα αντιλαϊκά σχέδια. Για να αξιοποιηθούν όμως αυτά τα πλεονεκτήματα, απαιτούνται αυτοδιοικητικά σχήματα με σαφή πολιτικό προσανατολισμό, που να φέρνουν στο προσκήνιο νέες δυνάμεις με ευρύτητα σκέψης και πνεύμα συνεργασίας και που θα μπορέσουν να αναδείξουν την δυναμική των τοπικών κοινωνιών. Η τοπική αυτοδιοίκηση άλλωστε,αποτελεί το κατ’ εξοχήν πρόσφορο πεδίο για τη διαμόρφωση  συνεργατικών σχημάτων, όχι γενικά και αόριστα αλλά στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συμφωνιών και φερέγγυων προσώπων που θα υλοποιούν τις προγραμματικές συμφωνίες σε καθημερινό πολιτικό αποτέλεσμα. Μόνο έτσι θα μετατοπιστεί η αυτοδιοικητική πολιτική προς μια ουσιαστικά δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση. Μόνο έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε συσχετισμούς που είναι δυνατόν να καταγράψουν την τοπική αυτοδιοίκηση ως το δυναμικό στοιχείο αντιμετώπισης των προβλημάτων των πολιτών, αλλά και της εξυγίανσης του πολιτικού μας συστήματος.

Αθανασάκης Αντώνης Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: